Worker surveillance is spreading (Danish)
I takt med at mere af vores daglige arbejde sker på digitale platforme, er det blevet muligt for arbejdsgiverne i højere grad at indsamle data om alt, hvad vi laver. Det er dog en udvikling, som bør diskuteres og reguleres, mener kritikere.
Hvor mange e-mails vi skriver, hvor ofte vi ringer til kunder eller andre ansatte, hvor mange gange vi trykker i tastaturet, hvor meget tid vi bruger på sociale medier eller andet tidsfordriv, og så videre.
Det kan også handle om at tracke, hvor meget vi bevæger os og måske endda hvad vi vejer, og hvor meget vi spiser, hvis vi deltager i sundhedsprogrammer i firmaet.
På den ene side kan det måske være med til at hjælpe os til at planlægge vores arbejde bedre, sørge for mere fokustid, optimere møderne og gøre os mere produktive (og måske endda gøre os sundere), på den anden side risikerer man, at den slags medarbejderovervågning bliver en kæmpe overskridelse af grænserne for vores privatliv.
Vi har talt med digital konsulent og forfatter Peter Svarre og konsulent og fagforenings-ekspert Christina J Colclough om, hvad det egentlig er for nogle værktøjer virksomhederne bruger, hvad ideen med dem overhovedet er, og hvordan det ser ud her i Danmark.
Links / shownotes
Læs også IDAs tema: Bliver du overvåget på jobbet?
Læs mere om Peter Svarre på hans hjemmeside
Læs om Christina Colcloughs Why Not Lab